Onvergunde crypto-uitwisselaar riskeert 25 jaar voor het witwassen van 13 miljoen dollar

Een inwoner van Californië zal naar verwachting schuldig pleiten aan beschuldigingen van het exploiteren van een beurs zonder vergunning en het witwassen van meer dan $ 13 miljoen.

Ingestemd om schuldig te pleiten aan het witwassen

De 49-jarige peer-to-peer cryptohandelaar Hugo Sergio Mejia heeft ermee ingestemd om schuldig te pleiten aan het witwassen van geld en het exploiteren van een geldovermakingsbedrijf zonder vergunning.

Het Amerikaanse openbaar ministerie beschuldigt Mejia van het gebruik van een reeks naamloze vennootschappen om de ware aard van zijn activiteiten te verbergen terwijl hij geld inruilde voor Bitcoins over een periode van meer dan twee jaar.

De aanklacht beschuldigt Mejia van het overmaken van fondsen tussen Bitcoin en Amerikaanse dollars ter waarde van ten minste $ 13 miljoen voor klanten tussen mei 2018 en september 2020 met behulp van zijn bedrijven Worldwide Secure Communications, World Secure Data, en The HODL Group.

Volgens de voorgestelde pleidooiovereenkomst onderhandelde Mejia met een cliënt die samenwerkte met de rechtshandhaving om Bitcoin te ruilen voor tienduizenden dollars in contanten tussen mei 2019 en maart 2020.

Ondanks het feit dat de cliënt Mejia tijdens een ontmoeting in maart 2020 informeerde dat zijn primaire klant een Australische methamfetaminekoper was, was Meija bereid om door te gaan met de transactie. De klacht stelt dat Mejia transacties uitvoerde ter waarde van meer dan een kwart miljoen dollar voor de cliënt:

„Mejia en de cliënt die samenwerkte met de rechtshandhaving voerden vijf Bitcoin-cash transacties uit die cumulatief meer dan 250.000 dollar waard waren, stelt de pleidooi overeenkomst.“

De cliënt voerde ten minste vijf transacties

De cliënt voerde ten minste vijf transacties uit die in totaal meer dan $250.000 waard waren.

Als onderdeel van zijn pleidooi deal, heeft Mejia ingestemd met het verbeuren van bijna 234.000 dollar in contanten en ongeveer 95.500 dollar in cryptocurrency en metalen die werden gevonden in zijn Californische woningen.

De deal mandateert ook dat Mejia vanaf nu „maximaal één virtuele valuta portemonnee zal onderhouden, en die ene portemonnee zal worden gebruikt voor alle persoonlijke transacties, beperkt tot het alleen gebruiken en bezitten van open publieke blockchain virtuele valuta’s en beperkt tot het gebruik van privacy-gebaseerde blockchain virtuele valuta’s.“

Mejia werd op vrijdag 29 januari aangeklaagd en zal naar verwachting schuldig pleiten aan één aanklacht voor het witwassen van geld en één aanklacht voor het exploiteren van een geldbeurs zonder vergunning, die hij niet heeft geregistreerd bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het ministerie van Financiën.

Mejia zal naar verwachting in maart voor een Amerikaanse districtsrechtbank verschijnen en riskeert een maximumstraf van 25 jaar achter de tralies in een federale gevangenis.